denemarken ---noorwegen
We vinden een mooie plaats voor de terminal waar heel veel campers staan en zomaar gratis ,dus het kan wel.
We staan op het punt om Denemarken te verlaten ,heel erg mooi en schoon land,een min punt Denemarken is niet campervriendelijk ,want officiel mag je niet wild camperen en zijn er geen camperplaatsen als alleen op de campings.
Zaterdag 25 juni
Nog voor de wekker afloopt zijn we al wakker ,om 5.45 , er rijden al campers en vrachtwagens naar de Ferry check in. Dus aankleden netjes tandjes poetsen en wij sluiten aan in de rij.
Er is nog geen Ferry boot te zien, maar om 07.00 komt de MS.Bergensfjord aan en na zo,n 20 minuten rijden de eerste auto,s, vrachtwagens en campers de Ferry af.
Hoeveel weet ik helaas niet maar er komt geen einde aan de auto,s uit dat donkere gat van het schip.
Maar om 0840 zijn we aan de beurt en mogen aan boord rijden. Wij zijn de laatste die naar het bovendek moeten rijden en komen op de schuine oprit te staan, klos achter het wiel en daar staan we. Evenlater gaat dat beweegbare deel omhoog en staan we horizontaal. We pakken onze spullen en zoeken onze hut op, wel even wegwijs proberen te worden in het doolhof van trappen en gangen maar na 1x keer vragen zijn we er. Mooie hut met uitzicht op zee. WC ,douche en twee bedden dus straks lekker een middagtukje doen.Zoeken de receptie op om Noorse Kronen te kopen en onze diepvries spullen in de diepvries locker te doen.
We vertrekken om 09.00 van de kade ,gaan boven op het dek even kijken naar de afvaart en als we buitengaats zijn lopen we rond en verkennen het schip. Mooie ruime gelegenheden om te zitten en te eten, nemen een kopje koffie en zitten in heerlijke gemakkelijk clubs.
Afstand Hirtshals –Stavanger is 341 km en met een snelheid van 35 km per uur zijn we om 20.00 aan de andere kant in Stavanger.
Zo wij zijn weer bij gekomen van ons middagdutje en maar goed dat we een hut hebben genomen ,want zien veel mensen hangen in een stoel,niet echt lekker.Even lekker een douche genomen en daarna aan dek een kopje koffie gedronken.
Er staat een lekker briesje ,windkracht 4 , dus goed te doen.In de verte zien we de Noorse kust al die er nogal kaal uitziet. Verwachte aankomst tijd is 19.45 dus mooi op schema. Voor we er dan af zijn is het rond 20.00 .
Mooi op tijd meren we af en zijn om 2030 van boord en staan in Noorwegen. Even Tom Tom instellen naar Stavanger en ontdekken daar dat het een groot voetgangersgebied is dus dan maar even op weg richting de Ferry naar Skudeneshaven waar we voor de Ferry op de parkeerplaats onze overnachtingsplaats houden. Mooie dag geweest en morgen beginnen we met een Ferry. Vandaag 20 km gereden
Zondag 26 juni
We gaan heerlijk uitgerust om 8.15 weer op pad, mooie weg en nemen de E 39 naar Bergen, is een tolweg maar bij navraag blijk je alleen voor de tunnel,8km onder het water , te betalen. 10,90 euro
Om 09.00 de eerste Ferry van Mortavik----Arsvaken 20 minuten 26,00 euro
Op camperplaats die aangegeven staat langs de weg even water getankt.
Om 11.15 zijn we bij de volgende Ferry die om 11.45 vertrekt dus even rond lopen en wachten tot de Ferry komt . Ferry Sandvikvag-----Halhjem 32,00 euro
Prachtig op deze Ferry met in de verte de sneeuw toppen van de Noorse bergen en varen door de Hardanger fjord. Wat ons opvalt is dat het overal schoon is.
Om 14.00 aan een mooie watertje stoppen we voor de Lunch nog 19 km voor Bergen.
Op de grote weg E39 zien we het bord Troldhaugen , het woonhuis van Edvard Grieg mooi museum en kijken video met mooie muziek van de componist. Er hebben meer mensen ontdekt dat dit museum hier is ,want er lopen hele groepen Duitse toeristen met gids rond. Wij zijn gelukkig net naar zijn werkhuisje aan het water geweest als de meute komt aanlopen . Bij het woonhuis was het wel druk maar hebben toch alles bekeken en zagen twee geschenken ,zilveren lepels en zilveren vorken,die Grieg heeft gekregen van de stad Amsterdam voor zijn optereden samen met het Concert gebouw orkest.
Hebben er anderhalf uur rondgelopen en genoten van het mooie uitzicht over de Fjord. Dan door naar Bergen, mooie stad maar geen parkeerplaats voor campers ,dus naar en kade gereden even buiten Bergen. Daar staan nog 3 campers maar het is eigenlijk verboden en er schijnt een camperplaats te zijn iets verderop aan het water ,de brug over met de fiets en we zijn in de stad, dat gaan we na het eten dan maar eens uitproberen. Camperplaats 26,00 euro Vandaag 208 km gereden 2 ferry,s en tol tunnel gehad mooi landschap mooie fjorden
Vanavond op de fiets naar het centrum ,was prima te doen en binnen 15 minuten in het centrum, wilde graag internetten maar helaas de techniek staat voor niets en kon geen verbinding krijgen en een oude man met rode pet wilde men niet helpen ,arme THEO, want personeel was erg druk. Het VVV ging dicht toen we aankwamen dus helaas pas morgen een updat van de reis. Het mooie weer is misschien voorbij ,want sinds 23.00 vanavond een heerlijk regentje maar de barometer geeft voor morgen zon en bewolking dus laten we het daar maar op houden
******************************************************************************************************
Het is weer een leuk verhaal, met alles wat jullie meemaken, Ferry's tunnel(s) enz. Je maakt zo wel wat andere indrukken op. Het meest opvallende lijkt wel het stille op de wegen aldaar, weinig inwoners enz...
De groetjes van.......en uit De Meern.
Hoi papa en mama!
Ik ga jullie zeker volgen. Maak er een mooie onvergetelijke reis van!
Liefs
Suus