vervolg reis noorwegen
Maandag 4 juli
We beginnen dag rustig aan, zijn op tijd aan het ontbijten, wasje is mooi droog geworden vannacht en doen bij de Rema wat boodschappen.
Om 10.00 rijden we naar Narvik nog zo,n 200 km verder naar het noorden.Om 14.05 nog een Ferry aan de E 6 tussen Bognes---Skarbregt 25 minuten voor 35 euro de duurste Ferry die we tot nu toe hebben , maar er is geen alternatief dus vandaar misschien de prijs.
We passeren hier het smalste deel van Noorwegen, tussen de Atlantic en de Zweeds grens is maar 6 km, de kaartjes verkoper aan de pont verteld dat de Noren vanaf hier ook de grens over gaan voor hun inkopen.
Maken een lange stop tusen de middag en zijn rond 18.00 in Narvik ,Ziet er sober en verwaarloost uit met niet echt een centrum ,bezoeken het oorlogs museum en hadden er geen idee van wat zich hier allemaal heeft afgespeeld in de 2e wereldoorlog.
Narvik was helemaal verwoest ,plat gebrand,en zelf het Franse vreemdelingen legioen heeft hier soldaten naartoe gestuurd.
We camperen om 20.30 op de splitsing naar de Lofoten E 10 en richting het noorden E 6 ,direct aan de Fjord in Bjerkvik.Ook dit keer gaan we even verderop staan omdat er direct voor de camper twee nestjes zijn met eieren van de Stern meeuwen.
Ook nu gaan we even verderop staan omdat er vogels vlak voor de camper zitten te broeden.
Vandaag 270 km gereden en 80 liter getankt 136,00 euro.
Dinsdag 5 juli .
Opnieuw een stralende dag ,s nachts de temperatuur zo rond de 12 graden en overdag komt de temperatuur toch tot 22 graden uit de wind. We rijden om 9.30 verder richting Tromso via de E 6 en de E 8 en zijn om 15.00 bij een mooi kerk direct voor de grote brug. Deze kerk is bekend van de mooie glaswand aan de oostkant van de kerk. Vanuit deze kerk een prachtig uitzicht op de baai. Aan de oever bij de kerk is een gratis camperplaats ,maar wij gaan de stad in en daar is een camperplaats met voorzieningen , geen drinkwater, die overdag betaald is.
We parkeren daar en lopen de stad in, mooi centrum en even een mail naar het thuis front bij het VVV.Nadat we genoeg hebben van de stad zoeken we de natuur weer op en gaan via weg 91 naar de laatste twee Ferry,s van deze reis. Breivikeidet---Svensby 20 minuten 15,00
Euro en Lyngseidet----Olderdalen 35 minuten 20 euro.
Vinden aan de E 6 mooie plaats bij Rosund bij de Ferry naar Havnnes.Mooi uitzicht op de bergen met sneeuw rond om ons .
Vandaag 312 km gereden
Woensdag 6 juli
Vandaag geen wekker maar we zijn om 7.00 wakker en ontbijten en zien dan dat het voor 08.00 uur is. Ja dat is vakantie geen benul van tijd en data en ook niet wat er in de wereld is gebeurt.We hebben al zoveel waarschuwingsborden gezien voor overstekende rendieren , maar nog niets gezien of geraakt. Maar wat niet is kan nog komen en op de pass Kvaenangsfjellet E 6 eindelijk de eerste rendieren en nog geen 15 minuten later is het bijna raak, een grote bok springt uit een kleine greppel de weg over en met een flinke draai ontwijken we het beest, geluk voor ons en voor het rendier.
Oke we rijden dus op tijd weg en gaan naar Skaidi aan de E 6 om daar te kijken of Hammerfest of door naar de Noord Kaap gaan. Het weersbericht is vrij gunstig dus we rijden door naar de Kaap.
Onderweg langs een mooie weg ,de ene keer hoog met uitzicht op de Fjord en dan weer langs de Fjord. We maken een lage stop tussen de middag.Bij het water tanken in spreken we Zwitserse mensen die net op de Kaap zijn geweest en vertellen dat het zeer de moeite waard was en hadden na 22.00 het geluk dat de zon erdoor kwam en over de horizon weer op zien gaan.
Onderweg zien we nog veel kudde,s rendieren en kopen onderweg een klein tinnen rendier als aandenken.
67 liter 105,00 euro
We komen om 18.45 aan bij de tool voor de Nord Kapp tunnel, 6,8 km lang en 212 meter onder de zeespiegel en dat allemaal voor de prijs van 25,00 euro.
Na 30 km door een maanlandschap te zijn gereden komen we aan om 19,38 op de Noord KAAP entree voor 2 dagen 60,00 euro maar dan heb je ook wat .
Na 6580 km vanuit Blanes en 4630 km vanuit Nederland zijn we bijna aan het noordelijkste punt van onze reis. We nemen er een Spaans glas wijn op en zijn zeer ontroerd dat we zover van onze dierbaren verwijderd zijn.
Er staan naar schatting zo,n 50 campers dus dat valt erg mee ,het weer is mistig maar aan de horizon klaart het op dus wie weet hebben we later de middernachtzon nog.
De temperatuur om 21.00 is 4 graden ,dus dat wordt verwarming aan vanavond en een extra dekbed op het bed.
Rond 21.30 gaan we rond lopen en het bezoekers centrum bezoeken ,er staat een ijzig koude wind maar binnen is het heerlijk warm. Een enorm groot gebouw,gedeeltelijk onder de grond ,en het is erg druk. Er staan zeker 20 touringcar bussen met toeristen, die allemaal hopen op een mooie zonsondergang.We bekijken een mooie film van 30 minuten over de Noord Kaap in de 4 seizoenen en kijken rond in de souveniers shop .We bekijken de Johannis Kapel,heel klein maar erg mooi.
Een klein museum voor de koning van Siam die in 1907 hier op bezoek was om te kijken of de route via de noord mogelijk was voor de zijde handel.
Rond 23.30 loopt iedereen zenuwachtig rond en wacht in spanning af of de zon door het wolkendek zal breken. De zon laat zich wel even zien ,maar lacht ons allemaal toe vanachter een mooie dikke wolkensluier en komt niet tevoorschijn op de horizon. Jammer maar wel erg mooi om zo om middernacht nog zover de Barendszee te kunen opkijken.
Rond 01.00 zijn we weer in de camper en verduisteren goed om lekker lang te kunnen slapen..
Getankt 67 liter 105,00 euro Vandaag gereden 422 km
Donderdag 7 juli.
Vandaag echt een toeristen dag lekker uitgeslapen en met uitzicht op de Barendszee ontbijt en koffie genuttigd.
We brengen onze stenen vanuit Blanes en met de teksten erop van de kleinkinderen naar de Kaap en nemen een paar mooie stenen van hier weer mee terug als aandenken.
Lopen naar het symbool van de Noord Kaap en maken foto,s het is nog niet druk, maar als we later terug lopen vanaf het monument,, Kinderen van de Wereld,, is het erg druk geworden.
Om 14.00 zijn we terug in de camper met nog steeds een mooi uitzicht en lunchen eerst maar even voor we onze plannen verder uitwerken. Temperatuur buiten is 8 graden met lichte bewolking en helle dikke mist banken in de verte op zee.
Voor toemomstige bezoeker met de camper of caravan, water tanken en toilet legen in Skaidi,omdat hier geen enkele voorziening is. Eigenlijk inbegrijpelijk want er staan s,nachts zeker 50 to 100 campers in de pieken.
Lieve papa en mama,
Wat een mijlpaal... wat een reis.... wat een mooi verslag...
Ben er stil van.
Heel veel liefs
Suus
Hoi Elly en Theo, Inderdaad een prachtig verhaal om zo te volgen. geniet er van groeten Anja