noorwegen en finland
Vandaag eerst update verstuurd reisverslag en kalm aan gedaan,boodschappen gedaan en koffie gedronken.We gaan via E 6 richting Kirkness en slaan af naar het gehuchtje Bugoynes. Een klein plaatsje met 300 inwoners, in de tweede wereld oorlog bespaard gebleven voor het oorlogs geweld, waardoor er mooie oude Finse huisjes te zien zijn medio 1800 kwamen hier veel Finnen naar toe waardoor de voertaal was eigenlijk Fins is in een Noors gebied.
.Iin de jaren 1990 was dit dorp ten dode opgeschreven,omdat de zeehonden de visstand zodanig hadden aangetast dat er geen bestaansrecht meer was voor de inwoners. De vriendelijke oudere dame bij het VVV verteld er graag over ,zij informeerde kranten over de toestand van dit dorp,zelfs het NRC heeft er een artikel over geschreven. Het VVV kantoortje is in de wwonkamer van deze dame en was het eerste handelshuis in dit plaatsje.
In 1992 herleeft dit dorp door de grote hoeveelheden konings krabben die er verschijnen.Een leuk klein haventje met vis verwerkende industrie.
Op de terug weg naar de E6 zien we een mooi klein zandstrandje en maken daar een heerlijke stop genieten van de zon en de Barendz zee het water is ijskoud ,hoewel er wel mensen zwemmen.Vandaag gaat de temperatuur naar 35 graden.
Rond 17.00 zijn we in Kirkness, een saaie niets zeggende plaats zonder centrum, we drinken koffie aan het water bij de haven met mooi uitzicht over de Fjord, maar er liggen wel veel zwaar verroeste Russische visserschepen . Ook Kirkness is totaal verwoest in de 2e wereld oorlog vandaar de saaie wederop bouw in het centrum met vierkante blokken doos huizen.
Vanaf nu gaat het zuidwaarts, we hebben dan 7400 km gereden vanaf Blanes en 5450 km vanaf Nederland.Via weg nr 971 richting Finland.
Om 18.30 gaan we de grens Noorwegen –Finland over maar zonder enige controle.
Veel rendieren dus oppassen is het wel want de rendieren blijven soms mee lopen voor de camper en gaan dan ineens het bos in.
Een mooie weg dwars door moeras en oerbossen met veel meren links en recht van de weg ,maar de afwisseling in Noorwegen is weg .
Rond 2020 hebben we een camperplaats gevonden in Inari aan de weg E 75 richting Botnische Golf
Vandaag 375 km gereden
Zondag 10 juli
Vanochtend om 0600 wakker van de hitte, het is buiten al 30 graden en in de camper niet echt prettig, dus snel even een plekje opzoeken in de schaduw. Daar kalm aan en wasje gedaan ,hangt lekker aan de camper te drogen, ontbijten en rond 10.00 rijden we verder de temperatuur zakt naar 28 graden maar blijft broeierig warm en het duurt dan ook niet lang of we krijgen een echte plensbui ruitenwisser kan het net aan en de temp gaat naar 19 graden ,heerlijk.
We rijden door Fins lapland ,mooie oerbossen en dan weer heel veel meer echt een mooi gezicht, veel rendieren en gelukkig geen beren die hier wel volop moeten zijn.Het zijn de uitlopers van de Taiga en dat is ook goed te zien. Komen langs een goudzoekers kamp , kijken er wel rond maar gaan niet naar binnen,is te commercieel.
Finland heeft de Euro en tanken hier zonder omrekenen voor 82,00 euro 61 liter diesel
Om 17.10 komen we weer bij de Poolcirkel,maar dit keer via de weg en wat al te verwachten was, een groot toeristen spektakel met als hoogte punt de woon en verblijfplaats van de KERSTMAN . Nu dat is goed te zien want het is kerstwinkel aan de eene kant en kerst winkel aan de andere kant en de Post office van de goede man.De poolcirkel is hier echt op de grond gemarkeerd met een dikke witte lijn en zuilen mooi om dat te zien.
vandaag 325 km gereden
*******************************************************************Reacties
De groeten aan de Kerstman!
Liefs
Suus
Hebben jullie ook kerstballen opgehangen in de Camper??? Wij vinden het verhaal nog steeds bijzonder, je komt er niet elke dag zou je zeggen,
of je moet een flink stuk rijden.
Keep on trucking.
met uitzicht over de fjord ik dacht dat het het fjord was maar goed de marokkanen en turken zullen deze dagen wel veel invloed gehad hebben, en nee ik ben geen rascist.