theodorus.reismee.nl

Helemaal Zweden

Woensdag 13 juli

Vandaag een stralende dag en als we wakker worden staat deze mooie grote brug te stralen in de zon. We versturen de update vanuit het hotel wat prachtig uitkijkt over de rivier en de brug.

Er zijn leuke winkeltjes met zweeds design en kunst ,we lopen rond naar een hoger gelegen uitzichts punt en dan terug naar de camper voor de koffie.

Rond 12.00 gaan we verder via de E4 naar Sundsvall en stoppen bij een mega winkelcentrum. Ook daar zijn we wel even aan toe en kijken met verbazing hoe de Zweden met campers en caravans hier komen om te storen. Na de lunch zoeken we snel de natuur weer op want het winkels kijken is wel erg vermoeiend.

De E4 blijft een boeiende weg met afwisselend meertjes en dan weer kleine dorpje waar de weg wel dwars doorheen gaat. Maar aan de snelheid houden doen de Zweden wel dus passen we ons gewoon aan.

Onderweg in de berm zien we nog veel resten hagel liggen van gisternamiddag ,dat is hier nogal tekeer gegaan met veel ongelukken volgens de koppen van de zweeds krant.

We lopen rond in het het leuke plaatsje Hudiksvall met oude houten pakhuizen die nu zijn veranderd in winkeltjes.

Om 19.30 hebben we er voor vandaag weer genoeg van en vinden een mooie plek aan het kanaal tegenover oude pakhuizen in de plaats Soderhamn.Deze plaats was bekend om zijn wapen fabrieken eind 1700.

We lopen naar de Oscarsborgtoren het symbool van deze stad ,125 treden omhoog, met een mooi uitzicht over het plaatsje en de omliggende bossen.

Vandaag 210 km gereden getankt 42 liter.... 67,00 euro

Wat opvalt is dat bij pompstations die onbemand zijn met creditcard maar tot 550 of 600 kronen getankt kan worden.

Donderdag 14 juli

Vandaag zijn we redelijk op tijd op weg 09.00 om toch weer even verderop wat te gaan bekijken.We verlaten bij Gavle de E4 waar we bij de Fins—Zweedse grens zijn opgekomen en wat eerst een saaie weg leek te worden bleek een verkeerde inschatting te zijn. Wat een mooie en afwisselende weg met zoveel leuke dorpjes en vergezichten, bossen en meren en dan weer de Botnische Golf in een woord een geweldige weg en zeker aan te bevelen als je richting Noord Kaap wilt reizen en niet zoveel tijd hebt.

Bij Gavle weg nr 68 op en krijgen we meer landbouw te zien afgewisseld met bossen. Bij Fagersta komen we bij bij een oude handelspost aan het Stromsholms kanaal 110 km lang en met de aanleg in 1795 begonnen. Leuk om even rond te lopen met een leuk oud winkeltje zoals wij er vroeger in Nederland zoveel hadden in de begin jaren 1950,

Tussen de middag de lunch aan een mooie picknicplaats aan een meertje met waterski baan en en groot vlot middenin het meertje waar jongens heerlijk aan het zwemmen zijn en zij en wij ons kostelijk vermaken.

Dan rijden we door naar Orebro, een grote plaats met een mooi modern centrum, maar wij gaan voor het oude deel Wadkoping. Het lijkt een klein openlucht museum waar je zo doorheen wandeld en wij een kopje koffie met aardbeien taart nemen .Even verderop in het park horen we muziek en zijn er zeker zo,n 100 mensen, jong en oud en blank en bruin aan het bewegen op muziek. Een mooi gezicht al die mensen zomaar op het gras aan het bewegen.

In Orebro mag niet gecampert worden dus besluiten we via de weg nr 50 naar Askersund te rijden waar we een mooie plek vinden rond 19.30 en van waaruit we morgen het Gota Kanaal willen bezoeken. Maar daarover morgen meer.

Vandaag 405 km gereden en getankt 42 liter 67,00 euro

Vrijdag 15 juli

Hoera hoera onze kleindochter Laura 9 jaar geworden en we bellen om 08.00 !!!!!!!!!!!

We lopen eerst door Akersund, een leuk dorp met leuke winkeltjes en een cafe waar we koffie met een gebakje eten ter gelegenheid van Laura,s verjaardag. Het regent pijpestelen maar met en paraplui en een temperatuur van 18 graden goed te doen.

Rond 11.30 rijden we 34 km verder naar Motala waar we even moeten zoeken en vragen naar de sluizen Borenshult .

Maar daar aangekomen schijnt de zon en zijn we van 12.30 tot 18.00 druk met het kijken naar pleziervaartuigen tot een lengte van 30 meter en een breedte van 7 meter die hier een hoogte verschil van 16 meter in 5 sluizen moeten overbruggen. Een echt spektakel en we vervelen ons geen moment.

Tussen door hebben we zelfs nog tijd om te eten ,een wasje te doen en te kijken want we staan helemaal vooraan met een prachtig uitzicht op de sluis.

Het water uit het Vattern meer is zo zuiver dat je het kan drinken ,maar dat doen we maar niet ,maar het wasje uitspoelen kan geen kwaaden het spoelwater gaat in onze afvaltank.

Maar de koek is nog niet op want 50 km verder zijn de sluizen bij Berg de Carl Johan sluizen 7 stuks met een hoogte verschil van 19 meter.

Er is een grote camperplaats maar betaald maar vol met modder dus we rijden op goed geluk een woonwijk in waar we een mooie parkeerplaats vinden bijna aan de sluis.

Het Gota Kanaal is in 1810 tot 1832 gegraven door 58000 Zweeds soldaten en is totaal 190 km lang met 58 sluizen.

Bij Sjotorp aan het Varern meer op een hoogte van 43,8 meter boven zeespiegel begint het met een stijging naar 88,5 meter boven zeespiegel om vervolgens weer te zakken bij Soderkoping naar o dus zeespiegel.

Al met al een geweldige dag en genoten van al die vaartuigen die de sluis ingaan en uitgaan.

Vandaag 84 km gereden

inge

Hola Familia,

Wat leuk te lezen dat jullie het zo naar jullie zin hebben en wat leuk al die verhalen reizen we toch een beetje mee (hahaha). Groetjes van ons allen uit Rees

Elly en René

Super al die reisverhalen. we volgen nog steeds.
als alles oké gaat, dan is het goed. In Frankrijk
zijn er problemen met overvallen op Camperbezitters, met verdovingsmiddelen, dus oppassen met de terugkeer naar Spanje.

DDDdddoooeeiii